Rasen 

Historia:Den Portugisiska vattenhunden, eller Cão de Água som den heter på portugisiska är en väldigt gammal ras. Man tror att den kan ha funnits redan 600 år före Kristi födelse! Denna hund hjälpte de portugisiska fiskarna på alla möjliga sätt. Den varnade för klippor, hajar, de simmade in med meddelanden till fiskarnas familjer och till andra fartyg, de hjälpte även till att "valla" in fiskarna in i näten. De dök efter saker som tappades från båtarna (en tränad portis kan dyka ner till 6 meter). Så trots att de ser vackra ut så har de fått kämpa hårt. När fiskarna kom hem till sina familjer fick hundarna arbeta med att vakta gården.


1279 har en munk skrivit om en sjöman som blev räddad ur havet utanför en portugisisk by av en hund med "svart, strävt långt hår. Klippt från sista revben och med en tofs på svansspetsen".

Ett tag var rasen nästan helt utdöd, men tack vare skeppsredaren Vasco Bensaude (1937 föddes hans första kull) och hans vän

Dr. Anthony Cabral (1958 föddes hans första kull) så räddades rasen från utrotning. Det är utifrån dessa få individer som våra portisar idag har sitt ursprung. Den första portisen kom till Sverige 1980 och år 2005 fanns det cirka 700 portisar i Sverige. Idag (2010) finns det drygt 2000 st.

Viktigt att bevara rasen: Vi strävar efter att föda fram friska och sunda hundar och att de är rastypiska i sitt beteende och uttryck. Utseendet är viktigt men att "insidan" är så bra som möjligt är ännu viktigare. En höjd eller färg är lätt att avla bort (eller fram) men för att få friska och sunda hundar krävs det betydligt mer. 

De tester vi i dagsläget gör för att motverka att det föds sjuka valpar hos oss är: PRA - en ögonsjukdom (utförs av företaget OptiGen i USA), JDCM - en hjärtsjukdom (utförs av University of Pennsylvania). Hos OptiGen testar vi också huruvida våra hundar bär eller inte bär på genen som ger felpälsning. (Alla sjukdomar kan ni läsa mer om under "Hälsa"). Dessutom kräver SKK att båda föräldradjuren är höftledsröntgade, (och vi avlar endast på individer med godkända höfter dvs A och/eller B) samt ögonlysta. Vi kommer alltid se till att para hundar där minst en av föräldrarna är fri från PRA, JDCM och Improper Coat. Då kommer valparna aldrig att kunna utveckla dessa sjukdomar/defekter.

Klippningen då? Den traditionella lejonklippningen har portisen haft länge. Den härstammar från den tid då de arbetade på båtarna i Portugal.

Att man klippte bort pälsen på rumpan var dels för att det var praktiskt och dels att den inte behövdes där. Pälsen sparades vid de vitala organen, såsom hjärta och lungor. Pälsen hjälpte till att hålla värmen och fungerade som "flytväst". Plymen längst ut på svansen var till för att man skulle kunna se hundarna i vattnet, då de fungerade som små vimplar. Detta är INGEN utställningsklippning utan helt enkelt rasens bruksklippning. Vid officiella utställningar krävs den traditionella klippningen (även kallad lejonklippning). Det är för att föra denna historia vidare som det känns extra viktigt för oss att lejonklippa våra hundar och alla våra valpar levereras portisklippta.

Varför en Portis? Portisen är en allergivänlig hund, detta tack vare att de inte har någon underull och inte lika mycket allergen i sin saliv och urin som många andra raser har. Alla klarar dock inte av rasen, men Peter i vår familj är allergisk och vi hade väl aldrig i vår vildaste fantasi kunnat tro att han skulle kunna sova i samma rum som våra hundar (och ibland valpar) utan att känna någonting. Men som sagt, det är väldigt individuellt och om man funderar på att skaffa en portis behöver man testa sin allergi genom att träffa rasen.

Det är en helt otrolig ras, vi har verkligen blivit helt förälskade i våra hundar och skulle inte kunna tänka oss ett liv utan dem!

De är hängivna sin familj och de älskar att få en uppgift,

till exempel: agility, söka efter något (godis, människor), lydnad, freestyle mm. De är en "allround-hund" som älskar all sorts aktivering! 

Den dagliga mentala stimulansen är otroligt viktig då det är en arbetande ras! De är påhittiga och visar om de är uttråkade. En portis som får rätt dos motion och mental stimulans är lugn inomhus, men kan vara världens yrväder när den är ute. Det kan var bra att komma ihåg att de även fungerade som vakthundar, vilket fortfarande sitter i. Bli inte förvånad om du blir utskälld när du kommer hem till en familj som har just denna ras. Det är deras sätt att informera flocken att det kommer besök.

Dom är extremt intelligenta och kan räkna ut vad en viss handling får för konsekvenser. 


Vad förväntar vi oss av våra valpköpare? Läs mer om det "här"!


Läs också: "Vardag med en portis"»

Rasstandard»