Valparnas tid hos oss!
Våra valpar är en självklar del av familjen och växer upp tillsammans med oss 2-bentingar samt våra hundar. På så sätt lär dom sig det sociala samspelet med andra hundar samt får den oerhört viktiga mänskliga kontakten som de behöver.
Alla kullar behandlas likadant och du kan läsa här om hur valparna har det hos oss.
Mamman: För oss är det viktigt att valparna får en bra start i sina liv. Redan så tidigt som i mammans mage påverkas valparna. Är mamman stressad kan det gå över på valparna. Det är därför vi är noga med att ha regelbunden kontakt med våra fodertikar, så att de känner sig trygga och tillfreds med att komma hem till oss för att valpa.
Valpningen: Vi anpassar oss hela tiden efter tiken. Vi är hennes trygghet och vi stöttar henne under hela valpningen. När tiken tillåter får de andra tjejerna vara med inne i valprummet men hela tiden under uppsikt av oss och alltid på mammatikens villkor.
De första dygnen sover Helena och/eller Sofia inne hos mamman och valparna. Någon av oss sover alltid tillsammans med mamman tills mamman själv väljer att lämna valparna nattetid och bara gå in för att ge di. Då flyttar vi in i ordinarie sovrummet tillsammans med de andra tjejerna.
Helena och Bella i väntan på att K-kullen ska födas
Vi vill ge alla valparna en trygg och bra grund att stå på i livet. Därför är det bara familjen som finns runt valparna de första veckorna i deras liv (inklusive våra hundar).
Med många munnar att mätta kan det vara lättast för valparna att hitta ett bröst om mamman ligger på rygg.
Många tror att vi har valparna i vår källare, nej det har vi inte. Som vi skrev tidigare är valparna en självklar del av vår familj. Valparna föds i ett rum innanför köket! Det är till att börja med valplådan där inne som är valparnas värld. Det är där tryggheten och maten finns (dvs mamman).
Allt eftersom valparna växer börjar dom kräva större och större ytor och då utökar vi deras värld.
När valparna är ca 3 veckor är dom för stora för att enbart vara i en valplåda. Då flyttar valparna för första gången men inte så långt. De flyttar till ett annat rum:
Valprummet fylls allt eftersom med leksaker som valparna ääälskar att leka med!
Vi öppnar upp större och större ytor som de kan utforska (självklart i den takten valparna är mogna för).
Till att börja med får de bara krypa en bit utanför valplådan, sen får dom tillgång till hela valprummet och till slut har dom tillgång till nästan hela huset flera gånger om dagen ("sitt" valprum, hallen, toaletten och köket). Natten tillbringar dom i valprummet. När vi inte är hemma är de i "sitt" rum där de känner sig som mest trygga och där de inte finns någon risk att de skulle göra sig illa på något.
Valparna väljer för det mesta att vara där vi är. Vi hittar dom ofta där det händer saker, dvs i närheten av köket (på toaletten och i köket har de koll på vad vi gör). De blir på så sätt vana vid att vi skramlar med plåtar, plockar ur diskmaskinen, lagar mat, spolar i toaletten mm mm.
Tillåter vädret och årstiden brukar första utevistelsen vara vid ca 5-6 veckors ålder. På tomten har dom en egen hage som även den utvecklas i takt med att valparna växer.
Det känns bra att ha mamma Alice med vid första utevistelsen,
C-kullen på sin första utevistelse.
I hagen finns däck, plankor, pinnar, stockar, tunnel mm mm.
Där kan man springa, busa och gräva i jorden hur mycket som helst.
Även vintervalpar får komma ut och se världen utanför huset men så klart bara korta stunder. Vi 2-bentingar finns hos valparna nästan hela tiden.
Även kennelpappa Peter lägger ner
mycket tid på valparna på sin fritid.
Kennelmammorna Helena och Sofia är ständigt närvarande:
Innan valparna flyttar har vi förmånen att få hem vår underbara veterinär Sandra (förutsatt att inget oförutsett sker) som hjälper oss så valparna leveras vaccinerade, chipmärkta och besiktade:
Vårt mål är att när valparna flyttar ska de vara sociala och trevliga individer som hittar på minst 2 bus om dagen! ;-)